Värjäyksen perusteet

1. Mihin hiuksen rakenneosiin värikäsittelyt vaikuttavat?
 - Värikäsittelyt vaikuttavat kaikkiin rakenneosiin hiuksissa, soluväliaineeseen, melaniiniin, ja hiussoluihin. Osa vaikuttaa tilapäisesti ja osa pysyvästi.

2. Miksi asiakkaan hiusten tummuuden analysoiminen on tärkeää ennen uuden värikäsittelyn suunnittelua? Mitä tulee huomioida asiakkaan hiusten tummuusastetta tutkittaessa?
 - Jotta osaa valita oikean sävyn ja oikeat värjäystekniikat. Asiakkaan hiuksista on tutkittava mahdollinen tyvikasvu (oma väri), pituuden ja latvan väri. Väärin määritelty lähtötilanne vaikuttaa aina lopputulokseen. Hiusten lähtötilanne on ratkaiseva halutun lopputuloksen ja siihen valittavan reseptin valinnassa.


3.Mitä on melaniini? Sitä on kahdenlaista, miten ne eroavat? Kumpi tekee hiuksesta punaiset?
 - Melaniini on hiusten luonnollinen väriaine, sitä tuottavat hiusnystyn monihaaraiset melanosyyttisolut. Sitä on kahdenlaista; rakeista (eumelaniini) ja hajanaista (feomelaniini). Rakeinen melanosyyttisolu pakkaa melaniinin rakkuloiden sisään ja siirtää rakkulat kuitusoluun. Voidaan nähdä mikroskoopilla. Hajanainen ei pakkaudu rakkuloihin, vaan levittyy kuitusoluihin pieninä molekyyleinä. Ei voida nähdä elektronimikroskoopilla. Eumelaniini heijastaa punaista, keltaista ja sinistä valoa -> ruskea väri. Feomelaniini heijastaa keltaista ja punaista -> punainen väri.

4. Hiusalalla käytössä on kahdenlaisia keinotekoisia väriaineita, mitä ne ovat?
 - Valmiikis värillisiä, eli suoraväriainesosia ja värittömiä esiväriainesosia. Värilliset eivät hapetu ja värittömät hapettuvat.


5. Miten suoraväriainesosat jaotellaan? Mikä ero niillä on?
 - Tilapäisesti hiusrakenteeseen kiinnittyvät sekä pysyvästi hiusrakenteeseem kiinnittyvät. Tilapäisesti hiusrakenteeseen sähkökemiallisesti kiinnittyvät suoraväriainesosat lähtevät kokonaan pois pesulla . Mekaanisesti kiinnittyvät voi poistaa hiuksesta liuottimella. Pysyvästi hiusrakenteeseen kiinnittyvät sen sijaan muuttumattomina hiuksessa. Eli voidaan poistaa ainoastaan leikkaamalla hiuksia.

6. Mikä on yleisin metalliainesosa? Mikä on sen INCI-nimi? Miksi niitä tulisi välttää?
 - Lyijyasetaatti eli lead acetate. Metallit voivat imeytyä ihon läpi verenkiertoon ja ovat myrkyllisiä, sen vuoksi niitä tulisi välttää. Hiuksen rakneteeseen kiinnittyneitä metalliväriainesosia ei voi poistaa.


7. A) Miten väripigmentit kiinnittyvät hiukseen sähkökemiallisesti?
 - Sähkökemiallisesti kiinnittyviä suoraväriainesosia on kahdenlaisia; positiivisesti ja negatiivisesti varautuneita. Negatiivisesti varautuneet kiinnittyvät hiuskeratiinin positiivisesti varautuneisiin kohtiin. Positiivisesti varautuneet kiinnittyvät keratiinin negatiivisesti varautuneisiin kohtiin.

B) Pysyvästi hiukseen kiinnittyviä suoravärejä ei saada hiuksista pois millään menetelmällä. Millaisia kemiallisesti hiuksiin kiinnittyvät suoravärit ovat?
 - Kolmea tyyppiä; metallivärit, kasvivärit ja synteettiset suoraväriainesosat.


8. A) Missä näissä hiusten värikäsittelyissä/menetelmissä tarvitaan hapetetta?
- suoravärjäys: Ei tarvita
- Emäsvärinpoisto (esim: vaalennuspesu): Kyllä tarvitaan
- Kevyt värjäys: Kyllä tarvitaan
- Kestovärjäys: Kyllä tarvitaan

- Vaalennus:  Kyllä tarvitaan

B) Millaisia hapetteita KC:llä on? Millaisia hapetteita käytetään tavallisimmin hiusten kestovärjäämiseen? Vertaa hapetevahvuuksia suhteessa vaalennuskykyyyn, kuinka monta astetta vaalennat kullakin hapetteella?
 - KC:llä on 1.5%, 3%, 6%, 9% ja 12% hapetteet.
 - Kestovärjäykseen käytetään 3% hapetetta
- Prosenttiluku ilmaisee sen kuinka paljon siitä voi vapautua happea. Mitä vahvempi hapete sitä vaaleampi ja hohtavampi/kirkkaampi on lopputulos.
- 3% hapete vaalentaa 30 minuutissa n 1.5 astetta.
- 6% 30 minuutissa n. 2 astetta.
- 9% 30 minuutissa n. 2.5 astetta
- 12% tunnissa n. 4 astetta tai vähän enemmän.
 - Ultimate: 6% 1-2 asteen vaaleammaksi värjäys. 9% 2-3 asteen vaaleammksi ja 12% yli 3 astetta vaaleammaksi
 - Ultimate Blond: 6% 2-3 asteen vaalennusvärjäys, 9% 3-4 asteen vaalennusvärjäys ja 12% yli 4 asteen vaalennusvärjäys.
 - Velvety: 9% 1-2 asteen vaaleammaksi
 - Velvety blond: 3% 1-2 asteen vaalennusvärjäykseen, 6% yli 2 asteen vaalennusvärjäykseen ja 9% yli kolmen asteen vaalennusvärjäykseen.
 - mixer: 6% 1-2 astetta vaaleammaksi

9. Mitä tarkoitetaan hiusten vaalentamistaulukolla (eli vaalennuspohjalla)? Miten sitä voi hyödyntää värjäyksessä?
  - Kertoo mitä väriä hiuksista tulee milläkin tummuusasteella hiuksia vaalennettaessa. Sen avulla voidaan miettiä millainen lopputulos tulisi olemaan omaa tummuutta vaalennettaessa.


10. Happi aiheuttaa rakennevaurioita hiuksiin? Mikä aiheuttaa happivaurion hiuksessa? Miten ne syntyvät? Miten happivaurion voi tunnistaa? Miksi parturi-kampaajan tulee ottaa huomioon happivauriot hiusten värjäyksessä?
 -  Hiuksiin syntyy jatkuvasti rakennevaurioita ilmassa olevien vapaiden happiatomeiden aiheuttamana. Happiatomit katkaisevat hiuksen proteiinirakenteessa olevia rikkisiltoja, ja aiheuttaa siten pysyviä rakennevaurioita.
Auringon energia irrottaa ilmassa olevasta otsonista (O3) yhden happiatomin, jolloin jäljelle jää o2-molekyyli jota hengitämme. Vapaa happiatomi reagoi hiuksen proteiinirakenteessa olevien rikkisidosten kanssa. Kun kolme happiatomia on sitoutunut yhteen rikkiatomiin, rikkisidos katkeaa lopullisesti, eli on syntynyt pysyvä rakennevaurio.
Happivaurioituneet hiukset ovat kiillottomat, sähköiset, karkeat, helposti takkuuntuvat, ja ovat latvoista haarautuneita. Pelkkä silmämääräine arvio ei riitä toteamaan happivaurioita, vaan hiuksia pitää tunnustella, testata niiden valontaittokykyä ja tarkkailla eroja eri kohdissa hiusta.
Happivaurioit tulee ottaa huomioon hiusten värjäämiskäsittelyä valitessa. Jos vaurioiden määrän arvio on huono, hiuksiin saattaa syntyä niin paljon uusia happivaurioita, että ne yksinkertaisesti hajoavat käsittelyn aikana tai ne voivat muuttua purukumimaiseksi proteiinimassaksi.

11. Mikä on Olaplex ja miten se toimii?
- katso Olaplex-tehtävä


12. Millaisia kotihoito-ohjeita annetaan asiakkaalle vaalennusraitojen/vaalennuksen jälkeen? Millaisia kotihoitotuotteita asiakkaalle tulisi suositella ja miksi?
 - Susoittelisin asiakkaalle Joicon K-Pak-sarjaa vaurioituneiden hiusten hoitoon. Mikäli hius on täysin vaalennettu, suosittelin asiakkaalle myös kotihoitoon hopeashampoo ja hoitoaine yhdistelmää käytettäväksi ainakin kerran viikossa. Mikäli hius on todella vaurioitunut ja rikkisillat katkeilleet, susoittelisin kotihoitoon myös Olaplex No3. hoitoaineen. 

Loput tehtävät löytyy täältä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kamparaidat

Color Mask