Hiusten hoito

HIUSTEN SYNTY JA KASVU: 

Hius syntyy ja kasvaa follikkelissa (karvatupessa)Follikkeli kulkee kahen ylimmän ihon kerroksen (dermiksestä epädermikseen) läpi ihon pinnalleKarvatuppi on kalvojen muodostama pussi, jonka seinämät muodostuvat epiteeli- ja sidekudoksesta. Korvankohottajalihas ja talirauhanen on liittynyt niihin.  
Karvatupen pohjaosa on hiusnysty (papilla). Hius syntyy siitä jatkuvan solunjakautumisen seurauksena. Papillan sisällä on hiussuonisto, joka kuljettaa hapekasta ja ravinteikasta verta soluille. Hiusnystyn pinnalla (hiusjuuressa) muodostuvat hiuksen pehmeät ja pyöreät alkusolut. Papilla tuottaa uutta solukkoa koko ajan. Se työntää jakaantuvaa solukkoa ylöspäin hiussipuliin (bulbiin). Solut menettävät tumansa ja muuttuvat pitkulaisiksi. Hiussipulissa alkaa muodostua karva. Solu voi muuttua pitkulaiseksi ja kovaksi kuitusoluksi tai levymäiseksi pintasoluksi. Se kummaksi solu muuttuu, määräytyy sen mukaanmissä kohti hiusnystyä solu on syntynyt. Tätä prosessia kutsutaan sarvestumiseksi eli keratinisoitumiseksi 

HIUSTEN ELINKAARI: 

  1. Kasvuvaihe (angeenivaihe) 
Hiuksen kasvuvaihe kestää tavallisesti 2-6 vuotta. Normaalisti hiuksista noin 85-90% on kasvuvaiheessa. Ihmisen ikääntyessä kasvuvaihe kuitenkin lyhenee.Solujen jakautuessa ne työntävät keratinisoituvia soluja ylöspäin karvatupessa. Uusi hius kasvaa noin yhden sentin kuukaudessa. Nuorilla hiukset saattavat kasvaa yli metrin mittaisiksi. Aasialaisilla jopa yli kaksi metrisiksi, sillä hiusten kasvu on rotuominaisuus. 
  1. Siirtymävaihe, välivaihe, ylimenovaihe (katageenivaihe) 
Siirtymävaihe kestää noin 1-3 viikkoa. Hiuksista siirtymävaiheessa on noin prosentin verran hiuskia kerralla. Tämä vaihe kestää noin kaksi viikkoa. Tänä aikana, solujen jakautumisen loppumisen myötä, hiusten kasvu loppuu. Karvatuppi (follikkeli) supistuu ja hius irtaantuu verisuomista ja ravinnonlähteistä. Hius ei kuitenkaan vielä irtoa hiuspohjasta, vaan tähän tarvitaan mekaanista rasitusta.  
  1. Lepovaihe (telogeenivaihe) 
Lepovaihe kestää noin 2-4 kuukautta. Tällöin hius irtoaa hiuspohjasta. Yhtä aikaa hiuksista on lepovaiheessa noin 10-15%. Loppupuolella lepovaihetta hiusnystystä (papilla) kehityy uusi hius ja uusi kasvuvaihe alkaa.  
  1. Aktivoitumisvaihe (neogeeninenvaihe) 
Tässä vaiheessa kantasolujen aktiivisuus saa jälleen hiukset kasvamaan. Uusi kasvuvaihe alkaa 


HIUSTEN RAKENNE: 

  1. Hiusten ihonalainen rakenne: 
Hius muodostuu sarveistuneista kuolleista soluista, eli keratiinista. Keratinisoitunut osa on se mitä parturi-kampaaja lyhentää ja muokkaa sen ulkonäköä. Hiuksen elävä osa, mistä hiukset kasvavat, on ihon alla karvatupessa. Karvatupen pohjaosassa sijaitsee hiusnysty. Hiusnystystä syntyy hius jatkuvan solujen jakautumisen vuoksi. Näihin rauhasiin on liittynyt myös korvankohottajanlihas sekä talirauhanen. Papillan yläosassa sijaitsee melanosyytit, joista muodostuu hiusten väri eli melaniini. Hiusnystyn sisällä on hiussuonisto, joka kuljettaa hapekasta ja ravinteikasta verta soluille, eli antaa ravinteet hiusten kasvuun. Pehmeät ja hauraat Huxleyn ja Henlen kalvot ympäröivät hiusnystyä. Suojaavat hiuksen ihonalaista hiusjuurta. 


  1. Hiusten ihonpäällinen rakenne:  
Hiuksen ihonpäällisiä kerroksia on kolme. Ne ovat suomu- eli pintakerros (kutikula), kuitukerros ( kortex) ja ydinkerros medulla). Pintakerros koostuu keratiinikuiduista, jotka ovat levymäisiä, rosoreunaisia, hiusta kiertäviä ja päällekkäisiä. Päällekkäin limittyessään nämä keratiinikuidut muodostavat hiuksen pinnan. Hiuksen paksuuden mukaan suomukerroksia on keskimäärin 6-10. Mitä paksumpi hius, sitä enemmän siinä on suomukerroksia. Suomukerroksessa on vettä ja likaa hylkivä pinta ja se on väritön ja läpikuultava. Hiuksen pinnan kiilto sen sijaan johtuu keratiinilevyjen tiiviydestä. Mitä vahvemmaksi hius on kasvanut, sitä rosoisemmaksi sen suomut on kasvanut.  



Rakenteen erot vaikuttavat hiuksen ominaisuuksiin. Erirotuisilla ihmisillä hiuslaatu vaihtelee suuresti. Ihmiset voidaan määritellä etnisiin ryhmiin hiusten laadun mukaan. Ihmiset voidaan luokitella maanosien asutuksen sekä ihon ja hiuksien ominaisuuksien mukaan kolmeen rotuun. 
  1. Valkoiset:
  • Kaukasialainen rotu, johon kuuluu eurooppalaiset valkoihoiset. Näiden ihmisten hiuslaatu vaihtelee eniten. Suoran kaukasialaisen hiuksen pintakerros sisältää 6-8 kerrosta. Hiuksen väri voi vaihdella vaaleasta mustaan ja se voi olla suora tai kihara. Follikkelin määrä vaihtelee ja on suhteellinen hiusten värin kanssa. Punahiuksisilla hiustenkasvu on harvinta ja vaaleilla tiheäkasvuisin. 
  1. Keltaiset:
  • Mongoloidinen rotu, johon kuuluvat kiinalaiset, japanilaiset, intiaanit ja eskimot. Hius on suora, vastustuskykyinen, musta ja paksu. Läpileikkauksen muoto on melkein aina pyöreä. Pintakerros on paksu ja sen ydin on suuri. Hiuksen pigmentit ovat suurikokoisia ja ne ovat kasautuneet hajanaisesti ryhmiin kuitukerroksessa. Hiustentiheys harvempi kuin eurooppalaisilla. Kasvunopeus mongoloidisella hiuksella on roduista nopein.  
  1. Mustat:
  • Negroidinen rotu, johon kuuluvat musta- ja tummaihoiset ihmiset. Puhutaan myös afroamerikkalaisesta väestöstä (Amerikan tummaihoiset). Hiuslaatu ohuempi kuin mongoloidien. Hius on spiraalimaisen kihara, tiukasti kierteinen. Läpileikkauksen muoto on elliptinen tai melkein nauhamaisen litteä. Muodosta johtuen, hiusten paksuus on vaihteleva. Kiharan hiuksen pintakerroksen paksuus vaihtelee halkaisijansa leveällä akselilla 6-8 kerroksesta kapeimman akselin 1-2 kerrokseen. Siksi rodun hiuksen vetolujuus on huonompi ja se murtuu ja vaurioituu helpommin kuin kaukasialaisen hiukset. Väri vaihtelee ruskeasta mustaan. Hiuste tiheys on samankaltainen (tai harvemoi) kuin kaukasialaisella. Hiusten kasvunopeus on hitain kaikista roduista. Erittäin kuiva ja hauras hius, joka kestää huonosti kemiallista käsittelyä ja mekaanista rasitusta. Pinta näyttää kiiltävältä, koska karvatuppi erittää voimakkaammin talia.  Tali levittyy hiusvarteen ja tekee hiuksesta vesipakoisen. Hiuslaatu tarvitsee öljymäisiä hiustuotteita. 


Hiuslaadulla tarkoitetaan hiuksen ominaisuuksien summaa. Jotta parturi-kampaaja osaa käyttää asiakaan hiuksiin oikeita pesu- ja muotoilutuotteita on tärkeää tunnistaa hiuksen laatu ja ominaisuudet. Hiusten laatu ja ominaisuudet vaikuttavat myös kemiallisiin käsittelyihin ja jotta päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, on kampaajan osattava tunnistaa hiusten ja hiuspohjan ominaisuudet. 



PESU JA HOITOTUOTTEET 

Shampoon peruskoostumus: 
  • Voidaan jakaa kahteen ryhmään: 
  1. 1. Puhdistus- ja hoitotehoon vaikuttaviin ainesosiin 
  • - Liuotin 
  • - Pesevät ainesosat 
  • - Hoitavat ainesosat 
  1. 2. Teknisiin ominaisuuksiin vaikuttaviin ainesosiin (olomuoto, tuoksu, väri, säilyvyys) 
  • - Kiiltoa antavat ainesosat 
  • - Sakeuttamisaineet 
  • - Vaahdon stabilointiaineet 
  • - Tuotteen ulkonäköä parantavat aineet 
  • - Säilöntäaineet 
  • - Hajusteet 
  • - Väriaineet 

Shampoon suurin ainesosa on vesi. Se toimii liuottimena ja muut aineet sekoittuvat siihen. Shampoo valitaan puhdistustarpeen mukaan. Toiseksi suurimman ainesosan muodostavat eri tensidit. Tensidien toimintaperiaatteeseen vaikuttaa vesiliukoisen pään sähköinen varaus. Shampoon puhdistavat ainesosat ovat anionisia tensidejä. Rasvaliukoinen hiilivetyhäntä tarttuu rasvalikaan ja kuljettaa lian veden mukana pois. Kationisessa tensidissä on hoitava ainesosa. Positiivinen varaus tarttuu negatiiviseen pintaan. Amfoteeriset tensidit ovat miedoimpia pesuteholtaan. Käytetään muiden tensidien toiminnan täydentäjinä. Ionittomat tensidit ovat varauksettomia. Näitä käytetään emulgaattoreina. 


Hoitoaineen peruskoostumus: 
  • - Liuotin (vesi) 
  • - Emulgaattori (pinta-aktiivinen ainesosa, muodostuu liuotimisesta ja rasvamaisista ainesosista (emulsio) 
  • - Hoitavat ainesosat (= vaikuttavat ainesosat) 
  • - Tekniset ainesosat 

Mitä enemmän hiuksia on käsitelty mekaanisesti tai kemiallisesti, sitä tärkeämpiä on hoitavia ainesosia sisältävät hoitoaineet. Hoitotuotteet valitaan siis hiuksissa olevien ongelmien perusteella. Erilaisia hoitotuotteita voi yhdistellä tarpeen mukaan. Hiuspohja voi olla rasvoittuva, mutta silti hiustenpituus voi olla kuiva ja käsitelty, jolloin näihin tarvitaan eri hoitotuotteet.  

Hiusten vauriot voidaan jakaa neljään ongelma-alueeseen: 
  1. Hiusten kuivuminen (suomukerros) 
  • - Humektantin (kosteuden sitojan) tehtävä on sitoa hiukseen kosteutta. Lisää hiusten 
  • - joustavuutta, kampautuvuutta ja muotoiltavuutta.  
  • - Humektantteina voi toimia esimpantenoli. Glukoosi, sorbitoli. 
  1. Kiillottomuus 
  • - Hoitokäsittelyn tavoitteena lisätä kiiltoa ja parantaa kammattavuutta 
  • - Kiiltoa lisäävät ainesosat muodostavat hiuksen pinnalle kiiltävän, talia korvaavan kalvon.  
  • - Ainesosia esim, silikoniöljy, parafiiniöljy tai setyylialkoholi. 
  1. Rakennevauriot (kuitukerros) 
  • - Hoitokäsittelyn tavoitteena on paikata rakennetta pieni molekyylisillä ainesosilla. Ne kulkeutuvat hiuksen kuitukerrokseen asti. Aineille tyypillistä on, että ne pysyvät rakenteessa muutaman pesun ajan. 
  • - Ainesosia esim, aminohapot, katoniset polymeerit, proteiinihydrolysaatit. 
  1. Sähköistyminen 
  • - Hiuksen pinnassa on negatiivinen sähkövaraus (anioninen) ja samanmerkkiset sähkövaraukset hylkivät toisiaan.  
  • - Hoitoaineen tarkoituksena tasapainottaa hiuksen pinnan negatiivisra sähkövarausta lisäämällä positiivisia (kationisia) ainesosia. 
  • - Kationiset aineet toimivat myös desinfioivina.  
  • - Näitä ainesosia esim, kationinen tensidi, kationinen polymeeri. Myös pantenoli poistaa sähköisyyttä. 

Myös hoitotuotteet voidaan jakaa neljään ryhmään: 
  1. - Pikahoitoaineisiin: 
  • - Koostumukseltaan emulsioita. Vaikutusaika vaihtelee alle minuutista muutamaan minuuttiin. Hoitoaine huuhdellaan pois. 
  1. - Rakennehoitoaineisiin: 
  • - Koostumukseltaan vaahtomaisia tai nestemäisiä. Yleensä jätetään hiuksiin eikä huuhdella pois vedellä. Käytetään myös erilaisten kemiallisten käsittelyiden yhteydessä. 
  1. - Erikoishoitoaineisiin: 
  • - Vaikutusaika pidempi kuin pikahoitoaineissa. Hoitokäsittelyyn kuuluu hieronta ja vaikutusta tehostetaan lämmön avulla. 
     - Hiusvesiin: 

  • - Tarkoitettu hiuspohjan häiriöihin (hilseily, hiuspohjan rasvoittuminen, ärtynyt hiuspohja, hiustenlähtö). Voidaan lisätä päivittäin hiuspohjaan ilman hiustenpesua.  


  • (Kuva: www.kcprofessional.fi)

  • MOISTURE: Aloe Vera kosteuttaa hiuksia ja hiuspohjaa, keratiini suojaa ja vahvistaa hiuksia. 
    ULTRA MOISTURE: Betaiini ja glyseroli kosteuttavat tehokkaasti ja lisävät kiiltoa. Herneproteiini vahvistaa 
    COLOR: Oliiviuute suojaa väriä haalistumiselta ja keratiini suojaa ja vahvistaa hiuksia. 
    VOLUME: Hopealehmusuute lisää volyymia ja suojaa sekä kosteuttaa hiuksia. 
    REPAIR: B5-proteiini rakennepaikkaa ja vahvistaa hiuksia. Kasviuute palauttaa kiillon ja elinvoiman. 
    BLOND: keratiini rakennepaikkaa ja vahvistaa huokoisen hiuksen. Sitruunauute kirkastaa vaalean värin. 
    SILVER: Uudistava kasviuute palauttaa kiillon ja elinvoiman. Vahvistaa huokoisen hiuksen rakennetta ja poistaa keltaisuutta. 
    HEALING: Piroctone Olamine ja Climbazone auttaa päänahan kutinaan ja hilseilyyn. Mentoli stimuloi ja virkistää päänahkaa. 
    DEEP CLEANCE: Natriumkloridi. Syväpuhdistava 




  • (kuva: KC professional)

  • MOISTURE: Avokadoöljy suojaa ja kosteuttaa kuivia hiuksia. 
    COLOR: Puuvillasiemenöljy hoitaa ja kosteuttaa värjättyjä hiuksia. 
    VOLUME: proteiiniyhdiste antaa ryhtiä hennoille hiuksille. 
    REPAIR: Aminohapot korjaa ja vahvistaa vaurioitunutta hiusta.


  • No Nothing-sarjalle on myönnetty allergiatunnus joka on allergia- ja astmaliiton hyväksymä. Tuotteet ovat tuoksuttomia, eikä aiheuta yliherkkyyksiä. Sopivat kaikenikäisille.

  • Lähteinä käytetty:
  • Hiukset kirja (Luoma. Oksman)
  • www.kcprofessional.fi
  • www.wishy.fi
  • www.schwarzkopf.fi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Värjäyksen perusteet

Kamparaidat

Color Mask